Záujem o investície do kryptomien dlhodobo rastie. Akým spôsobom je možné nielen Bitcoin kúpiť?

PR článok

Kryptomeny Zdroj: Uspesnynaburze

Kryptomeny už niekoľko rokov nezaujíma iba technologických nadšencov či priekupníkov pohybujúcich sa v šedej ekonomike. V dnešnej dobe sa jedná o úplne legitímny finančný nástroj, ktorý preniká k širokej verejnosti a stáva sa veľmi obľúbenou investíciou. Ako do Bitcoinu a ďalších populárnych kryptomien investovať?

Staré časy už sú preč

V počiatkoch kryptomien neexistoval dostatok mincí a ich majiteľov k tomu, aby s nimi vznikol globálny trh. Z toho dôvodu kryptomeny najprv predávali záujemcom jedinci, ktorí prvé kryptomeny vyťažili. Ľahko dochádzalo ku zjednávaniu ceny a jednotná cena kryptomeny – vrátane Bitcoinu – v prvých mesiacoch neexistovala.

Aj dnes je možné predať kryptomenu tzv. "peer to peer". Môžete teda s ľubovoľnou osobou uzatvoriť dohodu alebo zmluvu o predaji a príslušnú kryptomenu napríklad poslať na adresu jeho peňaženky. V kontexte celého trhu sú ale takéto "klasické" predaje v dnešnej dobe marginálne.

Hlavnú úlohu dnes hrajú kryptomenové burzy a zmenárne

Najčastejšie dnes investície do kryptomien prebiehajú skrz tzv. burzy a zmenárne kryptomien.

Zmenárne

V prípade zmenární kryptomenu zakúpite od "zmenárnika", ktorý má vlastný kurzový lístok s ponukou kryptomien, resp. ponúkaných menových párov. Niekoľko takých kryptomenových zmenární funguje aj na Slovensku.

Obchod prebieha tak, že napr. bankovým prevodom uhradíte podľa uzavretého obchodu zodpovedajúce množstvo eur a potom do kryptomenovej peňaženky dostanete zodpovedajúci obnos Bitcoinov či inej kryptomeny.

Kryptoburzy

V prípade kryptomenovej burzy, kurz Bitcoinu a ďalších kryptomien určuje trh (ponuka a dopyt). Nákup je realizovaný cez prostredníka – burzu – podobne ako tomu je napríklad pri akciovom trhu. Výhodou je, že ponuka kryptomien býva oveľa širšia a obchody oveľa rýchlejšie než v prípade kryptozmenární.

Kryptoburzy umožňujú uložiť nakúpené kryptomeny do vlastných peňaženiek. V tomto prípade si treba dať pozor na menej kvalitné kryptoburzy, na ktorých môže byť zabezpečenie týchto peňaženiek nedostačujúce.

Návod, ako kúpiť Bitcoin na kryptoburze

Množstvo investorov preferuje kryptoburzy z dôvodu bezpečnosti a jednoduchého nákupu kryptomien. V dnešnej dobe máme na výber množstvo kryptobúrz a zmenárni.

Zistiť, ktorá je kvalitná je niekedy veľmi obtiažne. Pokiaľ ste vo svete kryptomien nový, určite Vám pomôže tento zoznam najlepších kryptobúrz na Slovensku.

V nasledujúcich riadkoch Vám popíšeme návod, ako kúpiť Bitcoin a ďalšie kryptomeny na krypto burze.

  1. Otvorte si účet na kryptoburze – pokiaľ chcete nakúpiť kryptomeny, potrebujete si vytvoriť investičný účet. Založenie tohto účtu je veľmi rýchle a viete si ho založiť online.
  2. Overte svoju totožnosť – kvôli mnohým reguláciam, boji proti praniu špinavých peňazí a ďalších podvodov, potrebujete pri založení účtu overiť svoju totožnosť. Je to podobné, ako keď si zakladáte účet pre obchodovanie s akciami alebo účet v banke.
  3. Prihláste sa do svojho účtu – do svojho účtu sa prihlásite prostredníctvom mena a hesla. Kvalitné burzy ponúkajú dodatočné zabezpečenie účtu prostredníctvom dvojfaktorovej identifikácie.
  4. Vyberte si spôsob nákupu kryptomien – najlepšie kryptoburzy umožňujú nakupovať kryptomeny viacerými spôsobmi. Štandardne môžete nakúpiť Bitcoin a ďalšie kryptomeny prostredníctvom platobnej karty alebo bankovým prevodom.
  5. Nakúpte kryptomeny – nákup môžete realizovať cez obchodnú platformu burzy alebo cez ich zjednodušenú aplikáciu.
  6. Uložte si svoje kryptomeny – pokiaľ ste nakúpili Bitcoin alebo iné kryptomeny potrebujete si ich uložiť do kryptomenovej peňaženky. Kvalitné kryptoburzy Vám na to ponúkajú vlastné kryptomenové peňaženky, ktoré máte k dispozícií po vytvorení investičného účtu. Pokiaľ máte svoju obľúbenú peňaženku, nakúpené kryptomeny si môžete uložiť do nej.

Existujú aj ďalšie spôsoby

Využiť možno ale aj množstvo ďalších spôsobov. Na Slovensku napríklad existuje veľa kryptomenových bankomatov (najčastejšie bitcoinových).

Využiť môžete aj v poslednej dobe populárne peer-to-peer on-line trhovisko, teda decentralizované zmenárne, ktoré v on-line prostredí navracajú priamy nákup a predaj "človek človeku".

Vzhľadom k dlhodobému rastu popularity kryptomien sa v budúcnosti pravdepodobne dočkáme aj mnohých ďalších variantov, ako do kryptomien investovať.

30. 08. 2021 - PR článok

Prečítajte si aj: Rozdali sme ocenenia za najlepšie bankové produkty roka 2022 Bezpečnostné schránky už od 2 € mesačne Účet za 0 €. Pre každého a navždy

Potrebujete pomôcť?

0948 090 040

+421 948 090 051

Bežný hovor do siete O2