Úspory Slovákov sa zvýšili, inflácia však ohrozuje ich hodnotu

V januári 2024 mali Slováci na bežných a termínovaných účtoch 34,3 miliardy eur. Do apríla sa táto suma zvýšila o 600 miliónov eur, čo poukazuje na priaznivý vývoj v hospodárstve. Hlavným dôvodom je rast miezd, ktoré konečne začali prekonávať infláciu.

Podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) sa stav vkladov splatných na požiadanie, vrátane bežných účtov, sporiacich účtov a vkladných knižiek, zvýšil na takmer 34,9 miliardy eur koncom apríla. V porovnaní so začiatkom roka ide o nárast približne o 600 miliónov eur.

Rast cien sa spomalil, čo umožnilo nárast reálnych miezd. Slovenská centrálna banka vo svojej Správe o finančnej stabilite informovala, že rast tržieb zaznamenali aj obchodníci, zatiaľ čo finančné inštitúcie evidujú vyššie stavy na účtoch občanov.

Experti však upozorňujú, že držanie finančných prostriedkov na účtoch môže byť rizikové kvôli inflácii, ktorá časť z ich hodnoty znižuje. Alternatívou je investovanie, pretože ani termínované vklady nás už neochránia pred rastom cien.

„Držanie veľkých súm na účtoch môže byť krátkodobým riešením, ale dlhodobo to vedie k znehodnocovaniu peňazí kvôli inflácii,“ upozorňujú finanční experti. Investovanie do rôznych finančných nástrojov môže byť efektívnejším spôsobom, ako chrániť a zhodnotiť svoje úspory.

Priemerne má každý obyvateľ Slovenska, vrátane detí, študentov, nezamestnaných a seniorov, uložených niekoľko tisíc eur. Tento nárast úspor je pozitívnym signálom, avšak je dôležité zvážiť, ako efektívne spravovať a ochraňovať svoje finančné prostriedky v dlhodobom horizonte.

09. 07. 2024 - Lenka Siváková

Prečítajte si aj: Koniec lacných nákupov z Číny Rozdali sme ocenenia za najlepšie bankové produkty roka 2022 Bezpečnostné schránky už od 2 € mesačne

Potrebujete pomôcť?

0948 090 040

+421 948 090 051

Bežný hovor do siete O2