Koniec lacných nákupov z Číny

Európska únia pripravuje zavedenie dovozných ciel na lacný tovar z Číny, čo môže významne ovplyvniť ceny na čínskych e-shopoch ako Temu, Aliexpress a Shein. Súčasné pravidlá umožňujú posielať do EÚ tovary v hodnote do 150 eur bez cla. V minulom roku takto prišlo 2,3 miliardy položiek. Navrhované clo by túto výnimku zrušilo, čo by mohlo výrazne zvýšiť ceny lacného tovaru.

Európska komisia plánuje zrušenie colnej výnimky ešte tento mesiac, aby zabránila zneužívaniu existujúceho systému. Podľa štúdie Copenhagen Economics z roku 2016 je približne 65 percent zásielok z Číny podhodnotených. Zavedenie ciel má zvýšiť príjmy EÚ o 13 miliárd eur v nasledujúcich pätnástich rokoch.

Aktuálne pravidlá obchodníci obchádzajú
Európske orgány argumentujú, že výnimka pre zásielky do 150 eur vedie k podhodnocovaniu a deleniu zásielok, čím vznikajú dodatočné náklady na kontroly. Zrušenie tejto výnimky by malo znížiť zneužívanie a zvýšiť príjmy z ciel, ktoré aktuálne tvoria približne jedenásť percent príjmov EÚ.

Podobné opatrenia už existujú aj mimo EÚ. V USA je možné bez cla dovážať zásielky v hodnote do 800 dolárov, čo využívajú čínski predajcovia ako Shein. Takéto zásielky sa vyhýbajú štandardným clám a kontrole pôvodu, čím profitujú z existujúceho colného režimu.

Navrhované zmeny v EÚ by mohli výrazne ovplyvniť podnikanie čínskych e-shopov a priniesť vyššie ceny pre európskych spotrebiteľov.

09. 07. 2024 - Lenka Siváková

Prečítajte si aj: Úspory Slovákov sa zvýšili, inflácia však ohrozuje ich hodnotu Rozdali sme ocenenia za najlepšie bankové produkty roka 2022 Účet za 0 €. Pre každého a navždy

Potrebujete pomôcť?

0948 090 040

+421 948 090 051

Bežný hovor do siete O2