Jednodňová diaľničná známka Eurovignette

Európsky parlament schválil novelu, ktorá zavádza systém jednodňovej diaľničnej známky Eurovignette platnej vo všetkých krajinách EÚ. Vodiči si tak pri niekoľkohodinovom prejazde krajinou nebudú musieť kupovať týždňovú diaľničnú známku.

Na ceste za letnou dovolenkou do Chorvátska si dnes vodič musí zakúpiť diaľničnú známku na Slovensku, v Rakúsku, v Slovinsku a v Chorvátsku. Tomuto systému dali europoslanci stopku a do dvoch rokoch bude v EÚ platiť jednodňová diaľničná známka Eurovignette.

jednodňová diaľničná známka

Cena jednodňovej diaľničnej známky

Cena Eurovignette sa bude odvíjať od emisií vozidla. Inú cenu zaplatia majitelia benzínových a naftových motorov, o niečo nižšiu majitelia elektromobilov a plug-in hybridov. Najviac za jednodňovú diaľničnú známku zaplatia majitelia starších vozidiel.

Tí kritizujú europoslancov, že variabilnou cenou zvýhodňujú osoby a firmy, ktoré často obmieňajú svoje vozidlá a nakupujú nové, čo je v konečnom dôsledku neekologické správanie.

Otázne je aj zvýhodnenie majiteľov plug-in hybridov, ktorých batéria nemá dostatočný výkon a počas jazdy na diaľnici sa vozidlo spolieha na spaľovací motor.

Kedy bude Eurovignette dostupná?

Predaj univerzálnej jednodňovej diaľničnej známky bude spočiatku dostupný iba pre nákladnú dopravu. Neskôr bude Eurovignette prístupná aj pre osobné vozidlá. Krajiny EÚ by sa do systému malli zapojiť do 2 rokov.

20. 04. 2022 - Lenka Siváková

Prečítajte si aj: 3 tipy, ako ku koncu leta ušetriť Za PZP zaplaťte iba toľko, koľko v počas roka prejazdíte K poisteniu auta môžete získať tankovaciu kartu v hodnote 30 eur

Potrebujete pomôcť?

0948 090 040

+421 948 090 051

Bežný hovor do siete O2