Takto si peniaze určite nepožičiavajte. Pre vaše dobro.

1. Od kamaráta, ktorého si vážite a nechcete riskovať priateľstvo pre peniaze

Pôžička od kamarátaMnohé priateľstvá, vzťahy, a dokonca aj rodinné väzby zanikli práve pre nesplatené dlžoby. Aj keď možno dostanete peniaze hneď na ruku, a kamarát sem tam prižmúri oko, ak práve nestíhate splácať, nie je takáto pôžička vždy najlepším nápadom.

Prvou komplikáciou môže byť totiž to, že si váš priateľ zle zhodnotí vlastnú finančnú situáciu, alebo sa ocitne v problémoch a bude peniaze potrebovať rýchlo späť. Pravdepodobnosť naštrbenia dobrých vzťahov je v tomto prípade rovná takmer jednej.

A možno po čase zistíte, že kamarát nebol až taký kamarát a aj po splatení dlžnej čiastky si bude myslieť, že u neho máte akýsi morálny dlh, že mu niečo dlhujete navždy, čo môže rozbiť v priateľstve vzácnu rovnováhu.

2. Od rodinných príslušníkov, s ktorými máte dobré vzťahy

Pre peniaze, dedičtvo alebo delenie majetku sa dokázali pohádať aj tie najharmonickejšie rodiny. Na rodinu sa môžete spoľahnúť v najťažších chvíľach, takmer nikdy vám nepovedia nie. Často možno ani nebudú chcieť vaši rodinní príslušníci celú pôžičku späť, no jeden nikdy nevie. Nevyrovnané dlžoby sa môžu z čista jasna vynoriť o pár rokov neskôr a spôsobiť oveľa väčší konflikt. Rodina, tak ako kamaráti, taktiež môže považovať aj splatenú pôžičku za niečo, za čo musíte byť do smrti vďačný, čo je len podhubím pre ďalšie nezhody.

3. Od známeho, ktorý uznáva systém „niečo za niečo“

Pôžička od známehoSú ľudia, ktorí hneď priskočia na pomoc, ale iba vtedy, ak vidia niečo pre nich výhodné. Môže sa stať, že váš „záchranca“ bude požadovať od vás láskavosti a pomoc na oplátku, ktorá ďaleko prevýši požičanú sumu. Ak prídu ťažkosti, môže vás ohovárať ako nespoľahlivého, pokaziť povesť, alebo zatiahnuť do vecí, s ktorými nechcete mať nič spoločné.

4. Od nedôveryhodnej nebankovej spoločnosti

Ešte aj dnes množstvo nedôveryhodných nebankových subjektov ponúka klientom úvery a finančné poradenstvo. Na rozdiel od bánk a licencovaných subjektov požičiavajú bez väčšieho preverovania klientom aj nižšie sumy (už od niekoľko stoviek eur) a do 24 hodín.

To predstavuje pre nedôveryhodné nebankové subjekty zvýšené riziko, ktoré si musia niečím vykompenzovať. Tu treba spozornieť. Nikto vám nepožičia peniaze zadarmo, odplatu zaplatíte niekde inde - na vysokých sankciách z omeškania či na extrémne vysokej ročnej percentuálnej miere nákladov (RPMN).

Neriskujte zbytočne dobré vzťahy alebo majetok. Príďte si po pôžičku do Raiffeisen banky. Nemusíte sa pritom báť žiadnych komplikovaných zmlúv či skrytých podmienok a navyše môžete získať aj štedrú odmenu.

Foto: Neil Tackaberry / Flickr.com, Ed Gregory / stokpick.com

25. 10. 2016 - Inzercia

Prečítajte si aj: Rozdali sme ocenenia za najlepšie bankové produkty roka 2022 Účet za 0 €. Pre každého a navždy Hypotekárny zlom – VÚB banka ako prvá dvíha úrokové sadzby na hypotékach

Potrebujete pomôcť?

0948 090 040

+421 948 090 051

Bežný hovor do siete O2