Hypotéku vybavíte rýchlejšie, vracajú sa listy vlastníctva s plombou

1. 5. 2010 vstúpi do platnosti novela katastrálneho zákona č. 162/1995 Zb. z.. Zákon bol naposledy novelizovaný 1. 9. 2009, kedy sa okrem iného zrušilo vydávanie listov vlastníctva s plombou. Tí, čo si po tomto termíne vybavovali hypotekárny úver, síce ušetrili náklady spojené s vydaním listu vlastníctva (banky si totiž list vlastníctva so zapísaným návrhom na vklad stiahli z katastrálneho portálu), na druhej strane mohlo vybavenie hypotéky trvať v niektorých prípadoch o čosi dlhšie, keďže údaje na katastrálnom portáli sú aktualizované v týždennej frekvencii.

Tip na porovnaniePlánujte kúpu bytu alebo domu? Porovnajte si hypotekárne úvery.

Najvýraznejšou zmenou poslednej novelizácie je, že od 1. mája 2010 bude opäť možné vlastníkovi alebo inej oprávnenej osobe vydať list vlastníctva s vyznačenou plombou o zmene práva k nehnuteľnosti. Z pohľadu vybavovania hypotekárneho úveru to znamená, že už na druhý deň po podaní návrhu na vklad si môžete z katastra nehnuteľností vytiahnuť list vlastníctva s plombou a odniesť ho do banky. Pre väčšinu bánk je „zaplombovaný“ list vlastníctva dostatočným dokladom pre umožnenie čerpania hypotekárneho úveru.

22. 04. 2010 -

Prečítajte si aj: Rozdali sme ocenenia za najlepšie bankové produkty roka 2022 Hypotekárny zlom – VÚB banka ako prvá dvíha úrokové sadzby na hypotékach Chcete ušetriť pri vybavovaní hypotéky? Zamýšľaný návrh na vklad oznámte katastru elektronicky.

Potrebujete pomôcť?

0948 090 040

+421 948 090 051

Bežný hovor do siete O2